divendres, 29 de juliol del 2016

És prioritari crear ocupació digna


Ahir es van publicar les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), del segon trimestre d'aquest any, la taxa d'atur és del 20%, el nombre de persones aturades és de 4.574.700 persones, el que és 216.700 menys que al trimestre anterior (-4,52%). El total d'assalariats va augmentar en 252.700 persones, dels que 86.400 van ser contractes indefinits, i 166.300 temporals. Les llars amb tots els seus membres a l'atur, són 117.100 menys, encara i així són 1.493.800.

El nombre de persones en actiu va augmentar en 54.600, fins arribar a 22.875.700, amb una taxa d'activitat del 59,41%. S'ha creat ocupació a totes les Comunitats Autònomes, menys Navarra i Canàries, els majors increments van ser a Balears (amb 56.000 persones ocupades més), Catalunya (amb 53.700 persones ocupades més) i Múrcia (amb 28.400 persones ocupades més). Canàries va tenir 11.900 persones ocupades menys, i Navarra van ser 4.200 menys les persones ocupades.


Encara i així la xifra està molt per sota de les registrades el mateix trimestre en 2015 i 2014, el segon trimestre és bo per l'ocupació per la temporada estival i el turisme.

És pot dir que les dades són bones? Quan l'atur segueix sent un dels més alts en tota Europa, només Grècia té una taxa major, la majoria dels contractes són de menys de 6 mesos, amb jornades setmanals 20 hores o menys, i els salaris molt baixos.

Un anàlisi de la Comissió Europea revela que en l'àmbit europeu manquen prop de 700,000 professionals al món de les TIC. L'impacte d'aquestes va molt més enllà i arriba a tots els sectors productius, la Grand Coalition for Digital Jobs pretén actuar en aquest dèficit de persones amb capacitats en TIC i promou així una activa col•laboració. Amb els nivells de desocupació que tenim a Espanya, és encara més urgent i important actuar per crear ocupació en sector TIC i en altres sectors promovent la capacitació en Tic's. Què pot fer aquí el govern, les empreses, i els ciutadans en aquest sentit? Espanya pot reorientar la creació d'ocupació sobre les TIC?

L'entitat Economistes Enfront de la Crisi (EFC), lliure i independent, reuneix a un grup de professionals (no solament economistes), per posar el seu pensament a l'avanç de les ciències socials al servei de la societat, per a l'aprofundiment de l'estat del benestar, l'equitat social i econòmica. Entre els seus plantejaments està que la reanimació de l'ocupació actual és molt tímida, a més l'ocupació creada es de mala qualitat. El resultat en termes econòmics, és un l'empitjorament de les condicions laborals, ja que quan s'augmenta l'elasticitat de l'ocupació en relació al PIB, el que s'incrementa és ocupació de mala qualitat, i si l'economia sofreix una recaiguda, l'atur es redueix més ràpidament del que va augmentar.

Antonio González González, membre de (EFC), al seu article "Que fer i que no per crear ocupació, l'ocupació com a prioritat o com a parany", parla de 14 punts, al número 3 diu (l'única forma d'oferir més ocupació sense que aquest respongui a un creixement de la producció són les polítiques de "repartiment del treball"). D'altra banda, la recuperació del creixement necessita a curt termini un canvi d'orientació en la política econòmica europea de les polítiques d'austeritat, basant els ajustos fiscals en la recuperació econòmica, i aposti per un gran programa d'impuls a les inversions europees i pel creixement en les economies més sanejades de la UE. No pot haver-hi creació d'ocupació en un context en el qual permanentment es busca la contracció de la demanda. A llarg termini, és evident que un creixement econòmic permanent no és medi-ambientalment sostenible, per la qual cosa és ineludible apostar per un progressiu canvi de paradigma, cap a un altre no basat en el productivisme.


Maria Hilda LOPEZ PEREZ

Junta Assat50

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada